Kocksnack

Lammfärsrutor i tomatsås med couscous och citrusfraiche

Kategori: Färsrätter

En mycket trevlig och tacksam rätt att arbeta med vare sig du lagar den hemma eller i ditt restaurangkök. Servera denna rätt som dagens lunch på din restaurang och du kommer garanterat att göra dina gästers smaklökar nöjda. Vem har sagt att bra husman måste vara krånglig? Håll det enkelt och gör succé!
 



Lammfärsrutor:
1 kg lammfärs
0,5 kg nötfärs
1 dl ströbröd
4 st ägg
100g gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, hackad
2 krm rökt paprikapulver
3 tsk spiskummin
1 msk sambal oelek
4 dl vatten
salt
2 msk matolja
 
Couscous:
5 dl couscous
5 dl vatten
1 krm gurkmeja
2 tsk kycklingfond
2 st lagerblad
1 dl mandel
1 tsk korianderfrö
1 krm salt
 
Tomatsås:
100g gul lök, hackad
1krm rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1-2 tsk korianderfrö
2-3 st vitlöksklyftor, hackad
1 msk sambal oelek
6 dl krossade tomater
3 msk socker
1,5 msk vinäger
1 msk kycklingfond
1 msk färsk koriander, hackad
salt
 
Citrusfraiche:
4 dl creme fraiche
½ citron, saft + skal
salt
 
Köttfärs:
Blötlögg ströbrödet i vatten och låt svälla. Blanda nötfärs, salt och övriga ingredienser med brödet och smaka av. Olja en ugnsform (ca 20*28cm) och fyll med färsen, jämna till och baka av i ugnen på 160grader tills den håller 70grader i innertemperatur. Skär upp och servera med tillbehören.
Couscous:
Rosta korianderfrön och mandel i het panna, låt svalna. Blanda vatten med kycklingfond, salt, lagerblad och gurkmeja i en kastrull. Koka upp vattnet precis innan köttfärsen har nått sin innertemperatur och ta i couscousen. Dra från värmen och låt svälla i 2 minuter. Blanda couscousen med mandeln.
Tomatsås:
Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja tillsammans med kryddorna. Slå i övriga ingredienser och låt koka ihop. Smaka av, det skall vara en smakrik sås med lite tryck i.
 
Citrusfraiche:
Rör samman ingredienserna till fraichen. Smaka av.


För restaurang
Lagar du denna rätt på restaurang kan du kyla ned rutorna direkt när du tar ut dem ur ugnen så att de inte översteker. Skär sedan upp rutorna och sprid ut de i ett bleck och toppa med tomatsåsen. Täck med plastfilm och värm sedan försiktigt i ugnen strax innan service. Blötlägg couscousen tillsammans med kallt vatten och kryddorna och låt svälla. Sedan värmer du couscousen i ugn på 100grader ånga i 2 minuter. Blanda sedan i mandeln. I övrigt följ receptet.




bloglovin