Kocksnack

Semlor

Kategori: Kakor/småkakor

Nu är vi inne på den andra månaden av 2012, Februari. Det innebär att fettisdagen infaller denna månad och på den vill många njuta av en (eller två) goda semlor. Personligen tycker jag att de blir mycket godare när man bakar de själv då man också får större valfrihet att välja vilken fyllning man vill ha.




50 g jäst
870 g vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
½ tsk salt
2 msk malen kardemumma
5 dl mjölk


Börja med att värma mjölken till 37grader. Lägg jästen i en bunke, väg upp och ta i mjölet samt smöret. Tillsätt övriga ingredienser och ta i den ljumna mjölken.
Sätt degblandaren på låg hastighet med degkroken på och låt degen arbeta samman i minst 15 minuter, tills den blivit riktigt smidig och ihoparbetad. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till bullar i önskad storlek, jag brukar väga upp bullarna till 80g per bulle (då blir semlorna lagom stora i mitt tycke, vill du ha större semlor är det bara att öka vikten). Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper under och låt jäsa i 1 timme till dubbel storlek. Baka sedan av de på 200grader i 8-10minuter beroende på hur stora dina bullar är. Tag ut ur ugnen och låt svalna.

När bullarna svalnat skär eller klipper du av en bit på toppen som blir semlans lock. Gröp ur lite av innehållet och fyll med valfri fyllning. Här är det bara att använda fantasin, antingen den traditionella mandelmassan blandat med lite grädde eller varför inte en god sylt? Du kan också fylla dina semlor med färska/frysta bär, vaniljkräm, chokladkräm eller något annat gott som du tycker om.

Toppa semlan med vispad grädde som du spritsar på med en spritspåse och tyll. Saknar du en sådan kan du ta en fryspåse och klippa ett litet hål i ena hörnet och sedan spritsa med den.

Lägg locken på semlorna och pudra över florsocker.

bloglovin

KOMMENTARER:

  • Lisa Petersson säger:
    2012-02-07 | 08:14:05
    Bloggadress: http://Lisastraning.devote.com

    Hej Hej!

     

    Jag heter Lisa och går en frisörutbildning i Kalmar. Jag håller nu på med ett arbete om kock/kallskänka och har lite frågor.

     

    Jag har fått i uppgift att intervjuva någon som är kock/ kallskänka eller har gesäll i detta. Har lite frågor som jag hoppas att du eller någon du känner har tid eller lust att svara på:

     

    · Varför detta yrke? Vad vad det som lockade?

     

    · Hur började det, när och hur gick du tillväga?

     

    Hur lång tid tog det att bli......?

     

    · Vilka vanliga arbetsuppgifter har du en vanlig

    dag?

     

    · Arbetstider? Arbetsårstider?

     

    · Arbetskador? Funderingar på att byta?

     

    · Vilka utvecklingsmöjligheter finns det inom

    yrke? Drömmar, visioner?

     

    · Har du haft flera arbetsplatser?

     

    · Gesäll/ Mästare? Varför?

     

    · Är konkurrensen stor?

     

    Hoppas du eller någon du vet, kan svara på dessa frågor.

     

    Hälsningar från Lisa Petersson, Lars kaggskolan Kalmar

Kommentera inlägget här: