Kocksnack

Laxen i graven bredvid

Kategori: Fisk/skaldjur

Kanske inte riktigt så, men nästan..
Gravning var från början främst en konserveringsmetod man använde sig av innan kylskåpens era började. På så sätt kunde man förvara både fisk och kött betydligt längre än om man hade det färskt. På den gamla goda tiden gick gravingen till så att man gjorde en socker-saltblandning som man gned in sitt kött med, därefter lindade man in det i tyg, större blad eller skinn. Därefter grävde man ner det i jorden och lät det ligga där och konserveras, därav namnet gravning. Fisken eller köttet kunde man sedan avnjuta några veckor framåt istället för att riskera att det blir dåligt av att ligga färskt. Idag använder man samma metod för både kött och fisk, den största skillnaden är att vi gör det av smakmässiga skäl för att vi tycker att det är gott, inte främst för hållbarhetens skull.
Lagom såhär i november och ett par veckor innan jul tänkte jag således ta tillvara den gamla traditionen att grava lax (fast min åker in i kylen istället för ner i jorden) Jag har köpt mig en fin lax som jag filéat & benat ur som nu ska gravas på följande sätt.

½dl salt
½dl socker
färsk dill
½dl 12-årig Macallan Single malt whisky (eller vilken annan whisky du vill, bara den inte är för rökig)

Socker och salt blandas.
Strö detta över laxen, toppa med finhackad färsk dill.
Slå whiskyn över laxen och lägg ihop sidorna med skinnsidorna utåt.
Linda in i plastfolie och lägg in i kylen. Låt laxen grava i 2-3dagar innan du avnjuter den. Vänd på laxen var 12e timme.
Lycka till!


TIPS: Efter gravningen kan du om du vill frysa in laxen och ta fram den vid ett senare tillfälle.



bloglovin
Kommentera inlägget här: